.container.is--hero, .cursor { pointer-events: none; } .container.is--hero * { pointer-events: auto; } .cursor_dot.show { opacity: 1.0; } .cursor_dot.show .cursor_scale { transform: scale(1.0); } .cursor_dot.show .cursor_audio { opacity: 1.0; } .cursor_dot.alt .cursor_scale { transform: scale(1.2); opacity: 0.0; } .cursor_dot.alt .cursor_audio { transition-duration: 0ms; opacity: 0.0; } .cursor_dot.alt .cursor_two { opacity: 1.0; } .cursor_spin { will-change: transform; animation: spin 10s linear infinite; /* manipulate the speed of the marquee by changing "40s" line above*/ } @keyframes spin { from { transform: rotate(0deg); } to { transform: rotate(360deg); } }

За проекта

"Член 216" е дигитално изживяване, което съчетава кино, музика и изобразително изкуство, за да разкаже историята на ЛГБТК+ общността в България.

Любовта към родината и едно изречение от родния Наказателен закон от 1896г. вдъхновяват създателя на проекта Борислав да представи българите с различна сексуална ориентация в нова светлина. В модерен и динамичен уебсайт изображения ще се реят по екрана и ще звучи музика, написана специално по повода. Традиционните мотиви от 19-ти век, които сме свикнали да виждаме в черно-бяло, се пресичат с пълноцветното и заедно предлагат алтернативен поглед върху куиър българите от онази епоха.

От една страна, "Член 216" говори на хетеросексуалните българи, някои от които смятат, че различната сексуална ориентация е нещо внесено от чужбина в новото време. Проектът показва, че това не е така чрез местни примери от древността, Средновековието и края на 19-ти век.

"Член 216" се обръща и към тези хора, които са накарани да се чувстват по-малко българи, заради това кого обичат. Борислав пресъздава образите на нашите гей предци, но този път вместо преследвани и наказвани, те са свободни да се обичат и да бъдат себе си. Надеждата на автора е наследниците на тези хора да видят, че и те са част от тъканта на България, и че те също заслужават място на хорото.

"Член 216" призовава да възстановим тази заличена глава от историята на България. Изворите са някъде там - скритите любовни писма, тайни снимки и забравени досиета.

Заедно с Борислав в пътуването през времето и алтернативните реалности се включват и Коста Каракашян (Studio Karakashyan) като продуцент, Борис Урумов е оператор, Добромир Кисьов, Сирма Кунчева и Ростислав Шипочки с музика и Антония Кундакова, Ахмет Исмаил и (отново) Сирма Кунчева като актьори.

"Член 216" е подкрепен и от фондация Single Step, на чийто акселератор за дигитални проекти на социална тематика Digital Indie Lab проектът направи своите първи уверени стъпки.

За Екипа

Борислав е уеб артист, завършил "Изящни изкуства" в НУИ "Д. Христов", Варна и "Графичен комуникационен дизайн" в Университета Уестминстър, Лондон. "Член 216" е неговият дебютен проект, в който той е режисьор, актьор, художник и дизайнер.

Проектът също събира на едно място творчеството на Коста Каракашян като продуцент, оператора Борис Урумов, композитора Добромир Кисьов, музикалното дуо AmRose на Сирма Кунчева и Ростислав Шипочки и наскоро дипломиралите се актьори от НАТФИЗ Антония Кундакова, Ахмет Исмаил и Сирма Кунчева.